Lemezek, beszélgetések és gondolatok a zenéről

Zenepont

Tudatosan végezni a dolgunkat

Beszélgetés Géczi Erikával

2015. január 06. - TTrisztan

Adott egy szép, szőke lány, akit amellett, hogy ezüstérmes olimpikon és világbajnok, komoly, több évtizeden át ívelő zenei karrierrel rendelkezik. Először a megújult Bojtorjánban hallhattuk jellegzetes hangját a rendszerváltás idején, majd ezt követte a Rockfort zenekar, végül a kétezres évek elejétől tíz évig a Kormorán egyik énekesnője lett. Ebből a korszakból nevéhez olyan ikonikus dalok fűződnek, mint például a Kell még egy szó, Ki szívét osztja szét, Nincs két ország, Amikor eljöttél és a Csillagvándor. 2011 januárjától már az Örökség zenekar oszlopos tagja és fő dalszerzője. A hét zenész a Kormorán folk-rock örökségét viszi tovább egy olyan úton, amely abszolút egyedi a magyar rockzene történetében.

984209_870143406331740_4052446999335461522_n.jpgFotó: Kurucz Attila

Amíg a Pólus Center kávézójában várakozom a beszélgetésre, azon tűnődöm, hogy Erika talán egyike a keveseknek, akik, ha színpadra lépnek, egy különleges varázslat veszi kezdetét. Egy igazi tiszta lélek, aki tudatosan, ugyanakkor mély alázattal és szeretettel szemléli az életnek hívott körforgást. Erikával találkozni mindig élmény, hiszen remek beszélgetőtárs. Kicsit olyan ő nekem, mint egy rég nem látott barát, akivel évekig nem találkoztam, de mikor leülünk, akkor ugyanott tudjuk folytatni, ahol korábban abbahagytuk.

Lassan itt a karácsony, amely az Örökséget kedvelők számára különösen fontos, mert ilyenkor mindig készültök valamilyen különleges meglepetésre.

Igen, idén is készülünk valami különlegessel. Jó szokásunkhoz híven év végén adunk egy karácsonyi koncertet, amely december 20-án lesz az Erzsébetligeti Színházban a XVI. Kerületben. Sajnos, tavaly karácsonykor ezt nem sikerült megvalósítanunk, de helyette tartottunk egy újévi koncertet. Visszatérve a mostani koncertre, annyit érdemes elmondanom, hogy öt dalt szeretnénk bemutatni a készülő második Örökség-lemezről. Emellett elhangzanak majd természetesen dalok az első albumunkról is, valamint lesznek szokás szerint Kormorán-dalok is. A koncertre érkezők láthatják és hallhatják előzenekarunkat, a Hungaro-t, melyben két gitáros-énekes fiatalember játszik. Továbbá a Gloria Singers lesz a vendégünk, akinek tagjai saját dalaik mellett velünk is énekelnek két dalban és lesz egy vendég zongoristánk is Beke Márk személyében. Sajnos filmfelvétel nem fog készülni a koncertről, de azt hiszem, hogy mindannyiunk számára maradandó élmény lesz.

Idén ősszel Tóth Reni bejelentette, hogy távozik a zenekarból. Hogyan tudtok ezen továbblépni?

Renivel tizennégy évig zenéltünk együtt és megéltünk vele sok különleges élményt. Így szerintem természetes, hogy meggyászoljuk őt. Egyenlőre nem gondolkozunk azon, hogy egy másik énekesnővel pótoljuk a helyét. Távozásának oka talán az lehetett, hogy Reni egy ideje már nem érezte jól magát köztünk. Ez rányomta a bélyegét a közös munkára is. Annak viszont örülök, hogy sikerült úgy elválnunk egymástól, hogy nem maradtak bennünk tüskék egymás iránt. Amikor az embereknek hasonló a gondolkodásuk és hasonló a céljuk, akkor egy hullámhosszon vannak, és működnek a dolgok. Ezt a rezonancia törvénye remekül megfogalmazza. Reni azonban kicsit másképp kezdett gondolkodni a közös célokról, és ez azt hozta magával, hogy elhagyta a zenekart. Illendő ezt a döntést elfogadni és tiszteletben tartani. Nem lett volna értelme annak, hogy tartóztassuk akarata ellenére. Ha valaki nem érzi magát jól egy közösségben, akkor hagyni kell, hogy az utak elágazzanak, és mindenki a magának kijelölt ösvényen menjen tovább szeretettel emlékezve az egykor együtt töltött időkre.

hpim0906aa.jpgFotó: Zenepont

Milyen érzés az, hogy a frontasszonyi szerepet most már te töltöd be?

Nem tartom magam frontasszonynak, viszont az nagyon jó érzés, hogy többet énekelhetek és megmutathatom, mit is tudok igazán. Eddig a két rocktorok - Reni és Mr. Basary - mellett többnyire rám hárultak a lassabb, mélyebb dalok és szólamok. Természetesen továbbra is fogok gitározni, ami kicsit ugyan helyhez köt, de helyettem rohangálnak majd a fiúk a színpadon.


Az elmúlt négy évben egy koncert DVD került forgalomba, ezt követte az Ébredés album 2012-ben. Mikor hallhatjuk a következő Örökség-korongot?

A második albumunkon már dolgozunk, a tervek szerint 2015 nyaráig megjelenik. A munkacíme egyenlőre Szabadság, szerelem. Ezzel a lemezzel szeretnénk egy kicsit mást is adni, amellett, hogy az Ébredéssel kijelölt ösvényen szeretnénk továbbmenni. Az első lemezünk spirituális tartalmú volt, amelyet én szorgalmaztam, de a fiúk is nyitottak voltak erre. Szeretek a dalszövegekbe becsempészni olyan mondanivalót, amin a közönség elgondolkozik, ugyanakkor ezektől a dalszövegektől feltöltődik és jobban érzi magát. A második lemezzel szeretnénk megmutatni azt is, hogy tudunk egy kicsit lazábbak is lenni. A munkacímmel nem a Petőfi-féle értelmezésre szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy a lélek szabadsága az igazi szabadság. Ahhoz, hogy ezt elérhessünk, meg kell szabadulunk azoktól a béklyóktól, amelyek minket, szellemi lényeket a fizikai világ csapdáihoz kötnek. A szerelem mindannyiunk számára fontos, hiszen ez teszi teljessé az életet. Ami változás lesz az Ébredéshez képest, hogy többen vettünk részt a dalszerzési munkálatokban; Szabó Miki, Gulyás Feri, Mr Basary is több dalt írt, s Feri mellett most Basary is bemutatkozik szövegíróként. Ezeket az új nótákat már elkezdtük bejáratni, többet már a közönség is hallhatott. A terveink szerint a jövő év elején vonulunk stúdióba, hogy rögzítsük őket. Jelenleg több dalunk van, mint amennyit a lemezre tervezünk, így ezekből fogjuk kiválogatni a legjobbakat.

10639701_870143312998416_7964568993472617215_n.jpgFotó: Kurucz Attila

Mi az oka annak, hogy a második lemezre három évet kellett várnunk?

Sajnos, nem tudtunk annyit foglalkozni a felvételekkel, hiszen nagyon sokat koncerteztünk, és emellett mindannyiunknak van polgári foglalkozása is. Kovács Marci például egyetemre jár, emellett gyerekeket tanít hegedülni. Mr. Basary két kisgyermeket nevel, Szabó Miki stúdiójában szinkronmunkálatok folynak és hangfelvételek készülnek. Nagy Laci doboktatással foglalkozik, Gulyás Feri hangszereket készít, s van néhány üdülője, melyeket üzemeltet. Nekem ott az EraSport, amely kajakosoknak és kenusoknak készít védőfelszerelést 1992 óta. Sajnos, ott még nem tartunk, hogy teljesen a zenéből éljünk meg. Az új anyag felvételeit nem tudtuk korábban elkezdeni, mivel Renivel a szakadás már nyár óta húzódott, ősz óta pedig a karácsonyi koncertünkre készülünk. A tervek szerint a január és a február lesz alkalmas arra, hogy egy kicsit elvonulva a világtól a lemez felvételekre koncentráljunk. Az Ébredés albumunk eladása már megközelítette az 1000 darabot, bízunk benne, hogy második albumunk is kedvező fogadtatásra talál. Amit még tervezünk, az egy videoklip a Magyar Szív című dalunkból. Ezt Dobogókőn szeretnénk elkészíteni a tavasz folyamán.

Ha egy Örökség-koncertet megnézünk, akkor mindenképp érdemes megemlíteni, hogy saját dalok mellett mindig felbukkan egy-egy régi Kormorán-dal. Milyen tematika alapján állítotok össze egy-egy koncertműsort?

A közönség véleménye nagyon fontos, így arra kell figyelnünk, hogy ők is hallhassák kedvenceiket, legyen szó Kormorán- vagy Örökség-dalokról. Ha fesztiválokon lépünk fel, akkor csak egy vagy másfél óránk van arra, hogy megmutassuk magunkat a közönségnek. Egy ilyen koncertre nehezebb összeállítani a programot, mert kevés időnk van arra, hogy mindent eljátsszunk, amit szeretnénk. Ha viszont önálló koncertet adunk, akkor már jobb a helyzet, mivel több időnk van, így több dalt tudunk játszani. A Kormorán-dalokból van körülbelül tíz, amiket műsoron tartunk és azokat forgatjuk.

2011-04-22_18_23_43.jpgFotó: Zenepont

Nemrégiben egy hangosító cég vett benneteket szárnyai alá, így a novemberi koncerten a Barba Negrában már az új felszereléssel játszottatok.

Egy hangosítással foglalkozó cég, az Interton Egyetem bemutató zenekara lettünk, hogy az általuk forgalmazott d&b audiotechnik array rendszert koncertjeinken teszteljük. Ezt az új felszerelést használtuk a novemberi Barba Negrában tartott koncertünkön is, de december 20-án is ezen keresztül leszünk hallhatóak. Az Interton azzal sponzorál minket, hogy a felszerelést jövőre is használhatjuk. Tervezünk egy tavaszi lemez bemutató turnét is, így azok is hallhatnak minket az Interton erősítő-felszerelésével játszani, akiknek nincs lehetőségük megnézni minket december 20-án.


Azóta kaptatok választ Koltay Gergőtől, hogy miért döntött úgy, hogy lecserél benneteket?

Sajnos azóta sem kaptunk választ, de nekünk most az Örökség a legfontosabb. Ez a mi utunk. A szóbeszédek idején írtam Koltay Gergőnek egy levelet, melyben kértem azt, hogy tisztázza a helyzetet. Az a véleményem, hogy minden zenekarnak, így a Kormoránnak is volt egy felfutási ideje, és úgy gondolom, hogy talán akkor volt a legsikeresebb, amikor mi is benne voltunk. Ezt nem nagyképűségnek szánom, hanem a közönség és a telt házas koncertek visszajelzése és a szeretet, amit akkor kaptunk, mondatja ki velem ezt. A vége felé kicsit már éreztük, hogy leszálló ágba kerültünk, és Gergő ezt úgy próbálta megállítani, hogy első lépésként új zenészeket vont be a Kormorán-műhelybe. Ezzel nem is volt nagy baj, hiszen a zenekar többször állt más művészek mögött kísérőzenekarként. Erre nagyon jó példa a Tüzek előtt, tüzek után lemez. Azonban Gergő a frontemberek lecserélésében is gondolkozott, így jutottunk el oda, ahol most vagyunk. Mi is éreztük, és többen a közönségből is, hogy az utolsó Kormorán dalok, amelyekben még mi is közreműködtünk, már nem mondtak újat. Mindenesetre nekünk az Örökség megszületése számunkra egyenlő volt a megújulással. Sikerült megtalálnunk azt a zenei közeget, amely segítségével saját gondolatainkat és zenénket közvetíthetjük a hallgatóságnak. Spirituálisan nyitott emberként azt gondolom, hogy nincsenek véletlenek. Nem tudom, hogy a jelenlegi Kormorán hol tart most. Annyit tudok, hogy nem volt túl sok koncertjük, mivel Gergő nagyon beteg volt. Talán azóta ő is átértékelte ezt a döntését, de ha vissza lehetne forgatni az idő kerekét, akkor sem cserélném vissza az Örökséget a Kormoránra.

Milyen terveid vannak a 2015-ös évre?

Nemrégiben kaptam a debreceni egyetemtől egy felkérést, hogy tanítsak egy tantárgyat náluk. Sikerlélektannak neveztem el azt az általam összeállított önismereti anyagot, amelynek alapja Deepak Chopra, Emil Coué, José Silva, Brian Tracy és még sok más neves szakember tanítása. Korábban már a Szent György Számítástechnikai Magániskolában két évig tanítottam ezt próbaképpen. Fontosnak tartom azt, hogy a tárgyi tudás megszerzése mellett az emberek megismerkedjenek saját lelki világuk működésével és törvényszerűségeivel is, hogy megtanuljanak tudatosan élni, és ezáltal nagyobb esélyt kapjanak egy boldog, kiegyensúlyozott élethez felnőttként. Úgy érzem, nekem életfeladatom az, hogy ezt a tudást tovább adhassam, természetesen azoknak, aki nyitottak erre. Régebben, amikor edzősködtem, az edzések mellett ezekre a lelki élettel kapcsolatos ismeretekre is nagy hangsúlyt fektettem, és tanítottam a gyerekeket erre. Volt, amikor agykontroll tanfolyamot tartottam a kajakosaimnak. Jelenleg azonban változik a világ, spirituális síkon egy nyitásnak lehetünk tanúi. Az idevezető út nem könnyű, ez az oka annak, hogy a világban sok elégedetlenség van. Az emberi tudatnak meg kell világosodnia, hogy ezt a tudást befogadja. Jelenleg a Sikerlélektanból írok egy jegyzetet a Debreceni Egyetemnek, de szeretném azt, ha ez mások számára is elérhető lenne. Eleinte nem voltam abban biztos, hogy elvállalom a lehetőséget, most azonban már örülök neki, és nagy érdeklődéssel várom, hogy mennyi embert fog ez érdekelni. Lehet, hogy talán ez az én igazi utam, sokszor nagyon így érzem. Az egyik lehetőség hozza a másikat, és ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, nyitottnak kell lennünk, ez nagyon fontos szerintem. Jelenleg, amikor tudok időt szakítani rá, írom az egyetemi jegyzetet a Sikerlélektanhoz. Ennek a terjedelme 100 oldal körül lehet, így kértem az egyetemet, hogy továbbvihessem, és mások számára is elérhetővé tegyem könyv formájában. Vannak még vágyaim és elképzeléseim az írással kapcsolatban, de idő hiányában sajnos ezek egyenlőre még csak álmodozások. Például szívesen írnék egy könyvet, melyben sikeres emberekkel beszélgetnék, leírnám az ő életútjukat és tapasztalataikat, hogy ők, hogyan lettek sikeresek. A másik vágyam, hogy írjak egy könyvet sportolóknak sportolókról, sikerről és motivációról, mentális tréningről. Úgy gondolom, minden a „fejben dől el”, vagyis először lelki síkon hozzuk létre mindazt, amit szeretnénk, a valóságban is megtapasztalni.

Arra nem gondoltál, hogy készítesz egy meditációs lemezt azok számára, akik szeretnének kicsit megállni és töltekezni?

Jelenleg nagyon lekötnek más dolgok, de van egy elképzelésem, hogy jó lenne egy meditációs lemezt készíteni. Ehhez Gulyás Feriben az Örökség zenekar népi hangszeresében, partnerre is leltem, neki is nagyon tetszenek az ilyen zenék. Bízom benne, hogy ennek is eljön a ideje! Egyenlőre azonban jobban foglalkoztat az Örökség, szeretnék sok ember örömére zenélni ezzel a csapattal!

hpim0901a.jpgFotó: Zenepont

Ha tudatosan éled meg a napjaidat, akkor az olyan apró láthatatlan csodákat is képes vagy meglátni, amelyek mellett nap, mint nap elrohanunk. Te mennyire törekedsz arra, hogy így élj?

Elmondhatom azt, hogy nekem mindennap csodálatos, mivel igyekszem ezt az élményt keresni minden pillanatban az életem folyamán. Elhatároztam, hogy boldog szeretnék lenni, minden körülmények között. A kudarcok sem tudnak ma már letörni, mert úgy gondolom, hogy azok a sikerhez vezető lépcsőfokok, s egyfajta visszajelzések is. A napjaim eléggé tevékenyen telnek, mivel nemrég fogadtam be egy kiskutyát egy menhelyről a két cicám mellé. A zenekar és az Era sport dolgai és a jegyzetírás mellett most vele foglalkozom a legtöbbet. Rengeteget futunk és játszunk, de azért a kedvenc kikapcsolódásaimra, a lovaglásra, a jógázásra és az olvasásra is igyekszem időt szakítani.

Mikor kezdtél el hinni abban, hogy a világ több annál, amit érzékszerveinkkel felfogunk?

Körülbelül huszonévesen kezdtem érdeklődni a világ rejtett titkai iránt, korábban materialista voltam a korszak világkép-szemléletének megfelelően. Én ezt elfogadtam, nem gondolkodtam, nem tettem fel kérdéseket. Édesapám többször vitt templomba és mesélt a csodákról, de akkor ez engem nem ragadott meg, és nem is hittem el. Amikor a Testnevelési Főiskola hallgatója voltam, zsebpénz-kiegészítésként takarítani jártam. Már akkoriban is szerettem olvasni, így mindig örömmel töltött el, ha egy könyvekkel teli lakásban dolgozhattam. Az egyik ilyen alkalommal találtam egy könyvet a Medjugorjében történt csodáról. Ez volt az az eset, amikor a Szűz Mária megjelent néhány gyermeknek. Ezek alatt a jelenések alatt megvizsgálták őket különféle műszerekkel, és bebizonyosodott, hogy ilyenkor tényleg megszűnt a külvilág felé mindenféle fizikai reakciójuk, vagyis bármit tehettek velük, egy szellemi transz állapotban voltak. Sőt a könyvben egy fotó is volt a domb tetején lévő keresztről, mely mellett valóban látható volt a levegőben egy női alak képe. Ez volt az a pont, amikor elgondolkodtam azon, hogy mi van akkor, ha a világ tényleg több, mint amit látunk. A Rendszerváltást követően virágzott fel az ezoterikus könyvek piaca. Ezek közül én is elolvastam sokat, és elkezdett kinyílni a szemem. Megtanulhatjuk a fizika törvényeit, hihetünk bennünk, de a lélek törvényeit sem szabad figyelmen kívül hagyni, sőt azok ugyanolyan fontosak. Jelenleg nem mindenki érett még erre, de a kereső emberekhez biztos, hogy eljut ez a tudás. Amúgy mindenki számára hasznos lenne, ha ismernék és alkalmaznák ezeket az ismereteket a mindennapokban. A fizikai tárgyak gyűjtögetése helyett ma már fontosabbnak tartom, hogy megtaláljuk a helyünket a földi életben, és megtanuljunk kiegyensúlyozottan, boldogan, békében élni. Egy okostelefon, egy drága karóra vagy egy menő autó csak addig tesz minket boldoggá, amíg megszerezzük őket, utána már természetesnek vesszük, és nem okoz akkora örömöt. Az élmények azonban mások, mert ezek segítségével fejlődhetünk, és eljuthatunk a falakon túlra, “ahol minden az, aminek látszik” és nem csak illúzió.

 

Hogyan töltődsz fel egy-egy koncertes, munkával teli nap után?

Nagyon szeretem a csendet, egyre kevésbé érzek arra igényt arra, hogy otthon vagy a kocsiban zenét hallgassak. Ha azonban mégis úgy alakul, akkor mindenképp valami finomabb, lágyabb zenét teszek be a lejátszóba, mint a Karunesh. A csendben az a jó, hogy gyakran ekkor kapjuk meg a válaszokat a kérdéseinkre vagy akár egy dalszöveget vagy dallamot. Az elmélyedés és a meditáció akkor a legjobb, ha tényleg tudunk közben csak létezni és elengedni a gondolatokat. Kicsit úgy, mint Hemingway Öreg halásza. Úgy gondolom, hogy mindenkinek szüksége lenne a meditációra. Aki megtapasztalta már tudja, hogy milyen hatalmas feltöltő ereje van.

10411210_831071053623987_6004889623589451313_n_1.jpgFotó: Heizer Tibor


Azóta túl vagyunk az Örökség zenekar karácsonyi koncertjén, ahol a megújult zenekari felállás bebizonyította, hogy két frontemberrel is meg tudja valósítani azt, hogy ugyanúgy, ha nem jobban, szóljon a zenekar, mint korábban. Erika igazi esti csillagként ragyogta be a közönségét, előadása sokkal erőteljesebb, mélyebben átérzett és dinamikusabb volt, mint ahogy korábban megszokhattuk tőle. Egy különleges varázslat részesei lehettünk, amely mélyen érintett, elragadott és rádöbbentett arra, hogy a boldogságunk eléréséhez nem kell több, mint pozitívan szemlélni a világot, és kiállni a céljainkért.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenepont.blog.hu/api/trackback/id/tr997048443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása