Lemezek, beszélgetések és gondolatok a zenéről

Zenepont

A nagy kékség ABBA módra

ABBA - Voulez-Vous (1979)

2014. november 15. - TTrisztan

 

P1000852.JPG

 

A nagyszerű svéd popcsapat 1979 áprilisában kiadott hatodik sorlemeze egyike a hetvenes évek legjobb alkotásainak. Kiváló vokális technikák, pazar hangszerelési megoldások jellemzik ezt a több, mint egy évig készülő lemezt, amely talán a kvartett egyik legszemélyesebb anyaga.

 


 A magyar kiadásban is megjelent Voulez-Vous felvételei 1978 tavaszán kezdődtek, de a kész lemezanyag csak a következő év márciusában készült el. Ennek oka többek között az volt, hogy a zenekar saját stúdiója, a Polar Music Studio májusban nyitotta meg kaput, így a maximalista szerzőpáros - a bőség zavarával küszködve -sok dalt még a felvételek alatt vagy után hagyott félbe, mert nem voltak elégedettek a végeredménnyel. Ezek nagy része részleteiben elérhető az 1994-es Thank You For The Music című  négylemezes válogatásán egy egyveleg részeként.

7879studio9.jpg

Készül a lemez, 1978 december (forrás: www.raffem.com)


Azonban a szerzőpárosnak sikerült a nyár folyamán olyan dalokat írnia, amelyekkel mindenki elégedett volt. Ilyen volt az 1978 őszén piacra kerülő Summer Night City, amely több országban nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, így teljes változata a nagylemezre nem is került fel. A munkát nehezítette az is, hogy Agnetha és Björn kapcsolata megromlott, és 1979 januárjában bejelentették, hogy elválnak.


Az első kislemez, a Chiquitita megjelenésével újra beindultak a munkálatok. A két dalszerző, Benny és Björn januárban a Bahamákra utazott, hogy megtalálja végre az inspirációt, amelynek a segítségével megtalálhatják a hiányzó négy dalt a nagylemezhez. A Karib-tengeri kirándulás két új dalt eredményezett (Voulez-Vous, Kisses Of Fire), majd a stockholmi nyaralóban született két alkotás (I Have a Dream, As Good As New) rögzítésével március végén lezárult a dalok felvétele.


A Voulez-Vous névre keresztelt lemezalbum öt országban rögtön a lemezlisták élére ugrott fel; míg a többi országban is az év egyik legsikeresebb alkotásaként vált ismertté. Angliában például több, mint 40 hétig maradt az eladási listákon.

13252.jpg

A magyar kiadású nagylemez, 1979 június (forrás: www.abba4therecord.com)


A zeneanyag rendkívül sokrétű, hallunk itt népzenei alapokra építkező balladát, funky-t, rockot, de a dalok nagy része a korszak diszkóstílusában szól, meglepően igényesen és korántsem lelketlenül. Az albumot nyitó, Agnetha által énekelt As Good As New a maga nemében kiváló, a markáns vokál, a dinamikus funky és a Mozart-stílusú kamarazenekar kombinációja minden kétséget kizáróan a zenekar egyik legerősebb dala. A címadó Voulez-Vous a diszkóklubok hedonisztikus, lelketlen világának állít fel görbe tükröt.
A görögös hatásokat mutató ballada, az I Have A Dream, elüt a lemezen hallható többi daltól; és a gyerekkórus még jobban igazolja véleményünket, azonban a svéd négyes egyik legnagyobb slágereként idestova harminc év távlatából igazolja azt, hogy igenis, helye van a lemezen. A többszólamú, vokális harmóniákat szerepeltető Angeleyes visszanyúlik a csapat korábbi, popközelibb vonulatához, míg a Frida által énekelt elegáns The King Has Lost His Crown megmutatja azt, hogy mennyire könnyen átjárható az út az egyes stílusok között, jelen esetben a rock, pop és diszkó között úgy, hogy egy tipikusan ABBÁ-s végeredményt kapjunk.

A B-oldal nyitódala, a Does Your Mother Know Björn szólóénekével volt a második kiadott kislemez, azonban a siker ellenére sokan az album leggyengébb alkotásának tartják. Az ezt követő If It Wasn’t For The Nights viszont a másik fénypont az As Good As New mellett. Úgy érezzük, mintha három évet visszamentünk volna a Dancing Queen korába, de a szövegvilág sokkal érettebb, hangszerelésében és harmóniákban is sokkal változatosabb. Ez lett volna az első kiadott kislemez, melyet fél évvel már az album megjelenése előtt bemutattak a nyilvánosság előtt Japánban és az Egyesült Királyságban, de 1979 elején az UNICEF-kampányában a Chiquititát adták ki. A latinos hangszerelésű, komoly népzenei elemeket is felhasználó ballada kétségtelenül az ABBA egyik legnagyobb slágere, ami segített kinyitni a kaput a dél-amerikai országok sikerlistái felé, ahol a dal spanyol változata több eladási rekordot is megdöntött.

A Frida által énekelt Lovers (Live A Little Longer) ismételten a funky zenei megoldásait követi, ez volt az első dal, amit megírtak és felvettek 1978 tavaszán, majd az eredeti lemezanyag a Kisses Of Fire-rel zárul, ami tiszta popzene nagyszerű vokális harmóniákkal, akár lehetne a zenekar egész életművének összefoglalója kicsivel több, mint három percben.

26522.jpg

A deluxe változat, 2010 (forrás: www.abba4therecord.com)


Összességében elmondható az, hogy ez az album jóval gazdagabb és sokrétűbb, mint amilyennek első hallgatásra tűnik. Ahelyett, hogy ráhúznánk a kommersz retrodiszkó címkét és kitennénk a lomtalanításba az egykori fekete lemezt, adjunk neki még egy esélyt. Hallgassuk meg még egyszer ezúttal a hangulat mellett figyelve az egyes hangszerekre, vokális harmóniákra, szövegekre. Ha sikerül, rájöhetünk arra, hogy az igazi, minőségi zenénél nem az számít, mikor készült, hanem az, hogy minden egyes hallgatáskor tud újat mondani. Ez a maradandó, jó lemez igazi titka. Hiába telt el, harminc év, negyven év, a Rolling Stones és a Beatles még mindig karátértéknek számít a könnyűzene birodalmában, akárcsak Bob Dylan, Joni Mitchell, Janis Joplin, a Led Zeppelin, a Deep Purple és a Pink Floyd, vagy magyar viszonylatban az Illés, LGT, az Omega, Koncz Zsuzsa, Zorán és Cseh Tamás. Mindannyian zenészek és dalszövegírók újabb és újabb nemzedékeit ihlették meg, indították el karrierjükön. Harminc év elteltével elmondhatjuk, hogy bizony, az ABBA Voulez-Vous című lemeze is ilyen, és meg merném kockáztatni, hogy ugyanígy fog szólni további harminc év múlva is.

 

A nagylemez dalai:

A oldal

  1. As Good as New
  2. Voulez-Vous
  3. I Have a Dream
  4. Angeleyes
  5. The King Has Lost His Crown

B oldal

  1. Does Your Mother Know
  2. If It Wasn’t for the Nights
  3. Chiquitita
  4. Lovers (Live a Little Longer)
  5. Kisses of Fire

A lemezfelvételek során a nagylemezre nem került dalok:

  • Lovelight - a Chiquitita kislemez B-oldala, 1979 január
  • Lovelight (remix) - More ABBA Gold, 1993
  • Lovelight (edit) - Német kiadású Chiquitita kislemez B-oldala,
  • Summer Night City (edit) - kislemez, 1978
  • Summer Night City (teljes változat) - Thank You For The Music 4CD Box. 1994
  • Dream World - Voulez-Vous Deluxe Edition, 2010
  • Dream World (fade-in intro) - Thank You For The Music 4CD Box. 1994
  • Voulez-Vous (12" remix) - The Definitive Collection, 2002
  • Angeleyes (edit) - Német kiadásúVoulez-Vous kislemez B-oldala, 1979 július
  • Mountain Top/Dr. Claus Von Hamlet 1,2,3 - kiadatlan*
  • Just a Notion- kiadatlan*
  • Crying Over You- kiadatlan*
  • If It Wasn’t for the Nights (early version) - ABBA in Japan DVD
  • If It Wasn’t for the Nights (undubbed version) - Voulez-Vous Deluxe Edition, 2010
  • In the Arms of Rosalita - kiadatlan
  • Does Your Mother Know (early version) - Voulez-Vous Deluxe Edition, 2010
  • Kisses of Fire (early version) -Voulez-Vous Deluxe Edition, 2010
  • Lovers (Live a Little Longer) (early version) -Voulez-Vous Deluxe Edition, 2010
  • The King Has Lost His Crown (early version) - Voulez-Vous Deluxe Edition
  • Chiquitita (spanyol változat) - kislemez a spanyol nyelvterületeken, 1979 április

A lemezfelvételek után készült dalok:

  • Sång till Görel - promo kislemez, 1979
  • Lady Bird - kiadatlan
  • I'm Still Alive (live) - Live at Wembley, 2014
  • Turn Of The Tide - kiadatlan
  • Rubber Ball Man - kiadatlan*
  • Under My Sun - kiadatlan
  • Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) - kislemez, 1979 október
  • Estoy Sonando - I Have A Dream spanyol változata, kislemez a spanyol nyelvterületeken, 1979 szeptember

* a teljes dal kiadatlan, dalrészletek azonban az ABBA Undeleted egyveleg részeként hallhatóak, Thank You For The Music 4CD Box. 1994

A bejegyzés trackback címe:

https://zenepont.blog.hu/api/trackback/id/tr376883655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása